aktualności

Jak powstają gagoriki?

Data: 7 czerwca 2015, Niedziela

W niewielkiej odległości na zachód od Koszyc, tuż przy węgierskiej granicy znajduje się miejscowość Silicka Jablonica. Mała wioska, jakich wiele na Słowacji. Jednak w tej miejscowości jest coś wyjątkowego. Tutaj mieszka Pani, która zajmuje się ręcznym wyrobem gagorików.

Przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Z ciasta pokrojonego w małe kwadraciki o wymiarach około 1,5 cm, Pani Valika zwija każdy kawałek ciasta w rulonik za pomocą specjalnych narzędzi. Następnie ciasto jest suszone w temperaturze pokojowej. Tak powstają gagoriky, czyli ręcznej roboty makaron. Na jeden kilogram makaronu trzeba zwinąć około 5 tysięcy sztuk ciasta. Valika mówi że zajmuje to około 12 godzin.

W dzisiejszych czasach jest to niezwykłe. Ta praca wymaga ogromnej cierpliwości, co niewątpliwie budzi podziw wśród odwiedzających Panią Valikę

« powrót

galeria zdjęć

zobacz także

dołącz do nas!