Przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Z ciasta pokrojonego w małe kwadraciki o wymiarach około 1,5 cm, Pani Valika zwija każdy kawałek ciasta w rulonik za pomocą specjalnych narzędzi. Następnie ciasto jest suszone w temperaturze pokojowej. Tak powstają gagoriky, czyli ręcznej roboty makaron. Na jeden kilogram makaronu trzeba zwinąć około 5 tysięcy sztuk ciasta. Valika mówi że zajmuje to około 12 godzin.
W dzisiejszych czasach jest to niezwykłe. Ta praca wymaga ogromnej cierpliwości, co niewątpliwie budzi podziw wśród odwiedzających Panią Valikę
turystyka
- Hotele
- Pensjonaty
- Kwatery prywatne
- Restauracje
- Pizzerie
- Aquaparki
- Baseny termalne
- Ośrodki narciarskie
- Ranczo
- Atrakcje turystyczne
- Camping
- Przewodnicy
katalog firm
- Hotele
- Pensjonaty
- Kwatery prywatne
- Restauracje
- Pizzerie
- Aquaparki
- Baseny termalne
- Ośrodki narciarskie
- Ranczo
- Atrakcje turystyczne
- Camping
- Przewodnicy
- Przemysł
- Budownictwo
- Motoryzacja
- Finanse i ubezpieczenia
- Komputery i Internet
- Nieruchomości
- Transport i spedycja
- Maszyny transportowe
- Sport
- Dom i ogród
- Medycyna i zdrowie
- Edukacja i szkolnictwo
- Handel
- Gastronomia
aktualności
Jak powstają gagoriki?
Data: 7 czerwca 2015, NiedzielaW niewielkiej odległości na zachód od Koszyc, tuż przy węgierskiej granicy znajduje się miejscowość Silicka Jablonica. Mała wioska, jakich wiele na Słowacji. Jednak w tej miejscowości jest coś wyjątkowego. Tutaj mieszka Pani, która zajmuje się ręcznym wyrobem gagorików.