aktualności

Mistrzostwa Świąta w gotowaniu i jedzeniu brydzowych haluszków

Data: 15 maja 2015, Piątek

W sobotę 23 maja w Amfiteatrze pod Borami w Terchowej odbędą się impreza podczas której wyłonieni zostaną mistrzowie gotowania i jedzenia jednej z najbardziej słowackich potraw - bryndzowych haluszków

Bryndzové halušky przygotowuje się z ziemniaków, bryndzy i słoniny. Potrzebne będą jeszcze mąka pszenna, jajko i sól. Link do przepisu podajemy na dole.

W ramach mistrzostw zmierzą się czteroosobowe drużyny, które będą miały ugotować i zjeść 3 kilogramy haluszek. Ponadto pojedynczy śmiałkowie rywalizować będą w jedzeniu 1 kilograma bryndzowych haluszek, piciu 1 litra żentycy lub zjedzenia jednego metra serowej sznurówki.

Impreza zacznie się o 10 rano a do zabawy przygrywać będą słowackie zespoły.

Wstęp na imprezę jest płatny i kosztuje 5 euro. W cenie poza wstępem jest poczęstunek - Bryndzowe Haluszki oczywiście!


Informacje o imprezie: www.terchova.sk

Jeśli chcielibyście poćwiczyć w domu przed mistrzostwami to TUTAJ dostępny jest przepis.

« powrót

zobacz także

dołącz do nas!